Hyper Creative Blog

Creativiteit zonder te produceren is dagdromen

 

Ik heb heel veel ideeën, mijn hoofd ontploft er soms van. Hoeveel producten leverde ik op? Heel weinig.

De eerste acht maten van een nummer componeren en alle instrumenten zelf inspelen lukt nog wel. Dit uitwerken tot een volledig nummer met een kop en een staart is mij nog nooit gelukt. Ideeën voor een boek heb ik ook maar hiervan is nog nooit een letter op papier gekomen. Dit zijn maar twee voorbeelden van een eindeloze reeks van inspiratie en ideeën. Aan mijn creativiteit ligt het dus niet.

Waarom lukte het mij niet om te produceren? Is het de ADHD die mij parten speelt of is het iets anders?

Ik denk niet dat dit een puur ADHD ding is. Vele mensen hebben moeite om te produceren vanuit inspiratie. Er zijn veel redenen waarom dit niet lukt.

Motivatie is de motor van de actie. Inspiratie zorgt weer voor motivatie. Bijvoorbeeld: pas beginnen omdat je bang bent voor de consequenties of muziek gaan maken na het bezoeken van een concert.

Het is een constante loop eigenlijk:  Inspiratie –> Motivatie –> Actie 

Zonder inspiratie ben je minder gemotiveerd om actie te ondernemen. En daarom produceer je niet. Dit werkt bij mensen met ADHD sterker dan bij andere mensen. De kunst is om kleine stapjes te nemen die overzichtelijk zijn. Dit levert positieve energie op en inspiratie zodat je weer gemotiveerd wordt. Door iets af te ronden (ook al is het heel klein) ontstaan er positieve emoties en inspiratie zodat je de motivatie vindt om in de toekomst ook weer actie te ondernemen.

Als je conclusie is dat je gebrek aan motivatie de oorzaak is om te produceren: Doe dan iets!  Het maakt werkelijk niet uit wat! Als het maar enigszins richting je doel gaat.

Het is namelijk het begin om je zelf te motiveren.

Dus! Doe iets!