Het aantal mensen met een ADHD Diagnose in de VS stijgt.

Het aantal mensen dat een ADHD Diagnose krijgt in de Verenigde Staten stijgt, suggereert een studie. De hoofd reden die aangevoerd wordt is het feit dat ADHD steeds minder als alleen een stoornis bij kinderen wordt gezien. Wat ook bijvoorbeeld duidelijk wordt uit dit artikel is dat aldaar mensen met een heel laag inkomen niet in het medische circuit terecht komen en dat het dus schier onmogelijk is te bepalen hoeveel mensen ‘last’ hebben van deze stoornis. Wat dat betreft ben ik wel blij dat het in Nederland beter geregeld is al zijn de wachttijden erg lang etc etc

Het onderzoek ging over een tijdvak van 2007 tot 2016.

Overall steeg de gestelde diagnoses van 9.43 per 10,000 personen in 2007 naar 13.49 per 10,000 personen in 2016.
De prevalentie steeg van 0.43% in 2007 naar 0.96% in 2016 terwijl bij kinderen tussen 5 en 11 de prevalentie steeg van 2.96% in 2007 naar 3.4% in 2016.

Aangezien ADHD een sterk erfelijke stoornis is (70% volgens de Hersenstichting), is het natuurlijk logisch (weten we nu) dat het niet alleen bij kinderen voorkomt en dat er steeds meer onderzoek komt naar de gevolgen bij volwassenen. Via deze site probeer ik wat bewustwording te creëren over de uitdagingen die ADHD met zich meebrengt waar je als volwassene mee moet dealen.

In de media lees je soms dat er  twijfel is of ADHD wel een betrouwbare diagnose is.

Weet dat geen enkele psychiatrische diagnose waterdicht is, ook niet voor schizofrenie of autisme. De tools die helpen om de diagnose ADHD te stellen zijn net zo goed onderbouwd als die van andere psychiatrische stoornissen. Deze tools worden steeds beter en dus is ADHD geen mode ziekte ondanks dat ADHD wel steeds vaker als diagnose gesteld. De manieren om dit vast te stellen worden steeds beter. “Vroeger had niemand ADHD, was je gewoon een beetje druk”, vroeger had je ook geen longontsteking maar was je ziek en ging je dood. Het ontkennen en niet behandelen leidt tot een verschuiving van de hulpvraag en hogere maatschappelijke kosten. Als samenleving, in de volle breedte, zijn we er bij gebaat om deze stoornis serieus te nemen en te ageren tegen onwaarheden of stemmingmakerij vanuit onwetendheid. Als ervaringsdeskundige zie ik daar voor mezelf een taak.

 

Het aantal mensen dat een ADHD Diagnose krijgt in de Verenigde Staten stijgt, suggereert een studie.

Click hier om het originele artikel (engels) te lezen

Related posts

Leave a Comment